Een effectief budget in 4 stappen

Om (financiële) doelen te stellen en te halen, moet je weten waar je staat. Budgetteren is als het maken van een financiële situatieschets. Door te budgetteren kan je controleren of je geld wel vloeit naar wat je belangrijk vindt, in plaats van dat het op gaat aan willekeurige uitgaven.

Stel jij wel eens een budget op? Of mik je er gewoon op meer te verdienen dan je aan vaste lasten hebt en kijk je wel wat je met de rest van je inkomsten doet? Dat laatste is erg verspillingsgevoelig! Probeer eens om al je uitgaven te zien als investering – ook de drankjes op het terras. Door op deze manier naar je uitgaven te kijken word je verplicht na te denken welke hoeveelheid geld je iets waard vindt en wat je nog meer met dezelfde hoeveelheid geld had kunnen doen. Krijg je nog genoeg return on investment en wat waren je opportunity costs? Dit lijkt een erg koude of zakelijke manier van kijken, maar het is aan te raden om dit een tijdje vol te houden, onder andere om te bepalen of je misschien gewoontes hebt waar onbedoeld toch geld aan op gaat.

Tijdens onze cursus Financieel Meesterschap gaan we uitgebreid in op en aan de slag met het opstellen van een effectieve budgettering… maar voor jou hebben we de 4 belangrijkste stappen hier samengevat.

Voor we daar op in gaan moet je echter wel wat weten over de soorten kosten die je elke maand tegenkomt.

Vaste lasten

Vaste lasten definiëren wij als (meestal maandelijks) terugkerende kosten waar je niet zomaar onder uit kunt komen en/of die je moeilijk kan veranderen. Vaste lasten zijn verder onder te verdelen in essentiële vaste lasten en optionele vaste lasten.

Essentiële vaste lasten
Dit zijn kosten waar je ongeacht je situatie aan moet voldoen. Hieronder vallen woonkosten (huur of hypotheek en eventuele gemeentelijke belastingen), telefoon en internetkosten, eetgeld en een zorgverzekering. Tot slot behoort ook je spaarbedrag, uitgedrukt in een percentage van je inkomsten, tot deze lijst.

Optionele vaste lasten
Denk hierbij aan een sportschool-lidmaatschap, een aanvullende databundel voor je telefoon, een doorlopende reisverzekering of bioscooppas; voor deze voorzieningen betaal je periodiek, maar ze zijn niet essentieel. Eigenlijk horen ze bij de post ‘leuke dingen doen’.

Variabele lasten

Kleedgeld, uit eten gaan, koffie buiten de deur en uitgaan zijn allemaal voorbeelden van uitgaven die makkelijk aan te passen of te veranderen zijn en elke maand variëren. Als je er een keer geen geld voor (over) hebt, is er niks aan de hand.

Je kunt je kleedgeld overigens ook bij je essentiële vaste lasten rekenen, want vroeg of laat heb je nieuwe kleding nodig en dan wil je waarschijnlijk kleding kopen die past bij hoe jij jezelf wilt presenteren. Hoeveel geld je hiervoor reserveert is afhankelijk van je kledingkeuze en de frequentie waarmee je kleding aan vervanging toe is.


Nu je wat weet over de kosten die je per maand tegenkomt kunnen we beginnen:

Stap 1: Noteer je salaris, eventuele overheidsbijdragen (zoals huursubsidie, zorgtoeslag, studiefinanciering) en overige vergoedingen. Dit zijn je inkomsten. Tel deze bij elkaar op.

Stap 2: Schijf nu je essentieele vaste lasten op. Denk hierbij aan woonkosten zoals huur of hypotheek, gas, licht, water, internet, (gemeente)belastingen, verplichte verzekeringen en eventuele overige (service)kosten. Ook eetgeld valt onder essentiele vaste lasten, evenals basale persoonlijke verzorging zoals zeep, shampoo, tandpasta, deodorant en dergelijke. Vergeet ook je telefoon abonnement niet!

Tot slot adviseren wij ook een vast percentage spaargeld bij je essentiele vaste lasten te rekenen. Richtlijn hierbij is om tenminste 20% van je inkomsten te sparen. Waarom? Daar gaan we tijdens de cursus Financieel Meesterschap uitgebreid op in!  

Stap 3: Noteer nu al je eventuele overige vaste lasten zoals een bioscooppas, aanvullende databundel voor je telefoon, sportschool abonnement, doorlopende reisverzekering, eventuele rookverslaving, etc. Dit zijn je optionele vaste lasten: je betaald er periodiek voor, maar als het moet zou je zonder kunnen!

Stap 4: Tel nu je essentiële vaste lasten die je hebt berekend in stap 2, op bij de optionele vaste lasten die je hebt berekend  in stap drie. Dit totaal trek je af van het totaal dat je hebt gekregen bij stap 1. Anders gezegd: uitkomst stap 1 min uitkomst stap 2 min uitkomst stap 3 is … ?


Nu weet je hoeveel geld je echt over hebt en eventueel zou kunnen sparen. Als je al tenminste 20% van je inkomsten spaart zie je direct hoeveel geld je echt over hebt voor “leuke dingen doen”, zoals een hobby of eten buiten de deur. Als je juist wilt besparen, kijk dan eerst eens kritisch naar je optionele vaste lasten! Wat heb je eigenlijk helemaal niet nodig? Wat kost roken je eigenlijk? Etc.

Maak jij wel eens een budget en heb je daarin een vast spaarbedrag opgenomen? Waar kan jij op besparen? Deel je methoden en inzichten hieronder!

Een effectief budget in 4 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *